آرماتورگذاری لاینینگ‌های بتنی (تحکیمات ثانویه) و تفاوت هزینه‌های اجرا


5 سال پیش ، سه شنبه 26 شهریور 1398

اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی

شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل با هدف هم‌افزایی و ارتقاء دانش مهندسی اقدام به اشتراگ‌گذاری تجربیات خود با مهندسان و متخصصان کرده است. نوشتار پیش رو در ارتباط با آرماتورگذاری لاینینگ‌های بتنی (تحکیمات ثانویه) و تفاوت هزینه‌های اجرا است که در شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل انجام شده است. )

یکی از مواردی که در فرآیند کنترل سازه‌ای طرح لاینینگ‌های بتنی تونل‌های منطقه دو آزاد راه تهران- شمال تحت نظارت شرکت مهندسین مشاور راه‌یاب ملل به آن برخوردم، استفاده از مش آماده آرماتور به جای آرماتور بافته شده در محل در لاینینگ تونل‌ها بود. اگرچه در ظاهر استفاده از مش آماده آرماتور موجب افزایش سرعت اجرای پروژه می‌شود و دقت کار بالاتر می‌رود، اما در واقع این مسئله به افزایش چشمگیر و بسیار قابل توجه هزینه تمام شده متر طول تونل می‌انجامد. علت این مسئله مابه‌التفاوت زیاد پرداخت این دو آیتم در فهرست بهای باند و فرودگاه است.

به عنوان مثال آیتم 090202 از فصل نهم فهرست‌بها با عنوان «تهیه، بریدن، خم‌کردن و کار گذاشتن میلگرد آجدار از نوع AII به قُطر 12 تا 18 میلی‌متر برای بتن مسلح با سیم پیچی لازم» با هزینه واحد کیلوگرم 26600 ریال و آیتم 090201 با عنوان «تهیه، بریدن،خم کردن و کار گذاشتن میلگرد آجدار از نوع AII به قطر تا 10 میلی‌متر برای بتن مسلح با سیم پیچی لازم» با قیمت واحد کیلوگرم 34000 ریال داده شده است.

این در حالی است که آیتم 110404 با عنوان «تهیه شبکه میلگرد پیش‌جوش(مش) ساخته شده از میلگرد آجدار داخل تونل‌ها، به انضمام بریدن و کار گذاشتن همراه با سیم پیچی و سیم انتظار لازم» با قیمت واحد کیلوگرم 63100 ریال داده شده که چیزی بیش از دو برابر قیمت حالتی است که از مش آماده استفاده نشود. لازم به ذکر است که علاوه بر آیتم 110404، آیتم های 11405 تا 110407 یک هزینه اضافه‌تری نیز به پروژه اضافه می‌کنند (اضافه بها در حمل مش به ازای هر 250 متر طول تونل و اضافه بها در استفاده از مش در زمین‌های آبدار).

بنابراین شایسته است مهندس سازه مسئول کنترل طراحی جهت کاهش هزینه پروژه ساخت تونل به این نکته حائز اهمیت اهتمام کافی داشته‌باشد. به عنوان مثال در لاینینگ‌های تونل‌های قطعات B و C منطقه دو آزاد راه تهران شمال، دقت به این نکته موجب کاهش هزینه تمام شده تونل‌ها از 59 میلیون ریال به 19 میلیون ریال به ازای هر متر طول تونل شد.